Laat je niet (ver)leiden, eet bewust

Waarom bewust eten?

Voeding heeft invloed. Op jezelf, op je omgeving en op de aarde. Wat je eet draagt bij, of doet afbreuk aan, je gezondheid. Zowel fysiek als mentaal, en zelfs emotioneel. De bedrijven die onze voeding ‘maken’ hebben ook invloed. Op de mensen die er werken en de grond die ze gebruiken. Reden genoeg om bewust te kiezen wat je eet.

Een deel van de reden waarom ik dit artikel belangrijk vind, is omdat ik zo vaak tegenkom dat mensen niet altijd weten wat ze eten. Men is ‘goed van vertrouwen’, om het zo maar te noemen.

Waarom dit artikel?

Zo vaak zie ik nog dat mensen zich laten (ver)leiden door een kreet op verpakking, of het imago van een merk. ‘Volkoren, o dat zal wel vezelrijk zijn’ of  ‘het komt van de boer dus is het biologisch’ of ‘light, dus zitten er minder calorieën in’. Dus dit artikel gaat er niet eens om wat (in mijn ogen) wel of niet gezond is, maar vooral over dat je écht weet wat je eet.

Voorbeelden

(verborgen) suiker

Als je een koekje eet, weet je dat je suiker eet. Je hebt de afweging gemaakt en kiest er bewust voor. Hopelijk geniet je er dan ook echt van. Maar kies je niet bewust voor suiker, of sterker nog, kies je bewust níet voor suiker? Dan wil je het ook niet ‘stiekem’ binnen krijgen. Want als je even niet op let… krijg je het binnen zonder dat je het verwacht. Via ‘gezonde’ ontbijtgranen, babyvoeding, groenten uit blik, tomatenketchup, vitamine-supplementen en ga zo maar door.

biologisch is toch goed?!

Ja en nee. Ja, want het zegt wel degelijk iets over hoe het product tot stand is gekomen, maar het zegt jammer genoeg niks over de ingrediënten die gebruikt zijn. GMO zul je niet vinden in een biologisch product, maar maltodextrine of gistextract bijvoorbeeld wel. En op producent-niveau gekeken, sommige boeren gaan onder (economische) druk overstag om over te stappen naar biologisch, niet omdat ze er zelf achter staan. Dus daar zijn ook verschillen te vinden.

Hoe maak je een keuze?

Er zijn verschillende manieren om te kijken naar of je een product wel of niet wilt eten. Ze staan in verband met elkaar, maar zijn toch nèt even anders.

Hoe heeft het product invloed op:

 1. jezelf (zowel fysiek als mentaal)
 2. anderen (sociaal-maatschappelijk aspect)
 3. het milieu (moeder aarde, dieren, flora & fauna)

Selecteer op:

 • Ingrediënten. Wat zijn de ingrediënten. Waarom worden ze toegevoegd aan het product? Welke invloed heeft het op je fysieke en mentale gezondheid.
 • Productie. Hoe wordt het product gemaakt. Welke bewerkingen worden er toegepast? Welke invloed heeft dit op de ingrediënten? Welke hulpstoffen zijn er nodig? Welke invloed hebben deze op mens, dier en milieu?
 • Merk. Wie zit erachter? Hoe gaan ze te werk? Waar staan ze voor?

Andere motieven om iets te kopen/eten

 • Financieel (even geen geld, of juist wel)
 • Gemak (geen zin om te koken, geen zin om in de rij te staan)
 • Sociaal (na de tenniswedstrijd nog even blijven hangen, dat etentje bij vrienden)

 

Ik ben nog al van de stappenplannen, dus hier komt er maar weer één 😉

Stappenplan bewust eten

 1. Lees de ingrediënten van elk product dat je koopt. (hier zijn zelfs boeken over geschreven)
 2. Onderzoek het ingrediënt wat je het meest tegenkomt in de producten die je hebt gekocht. Zoek dan uit welke invloed dit ingrediënt kan hebben op je gezondheid. Gebruik dan bijvoorbeeld de zoektermen: ‘gezondheidsvoordelen suiker’ en ‘suiker ongezond’, zodat je beide kanten belicht krijgt. Raadpleeg ook verschillende bronnen.
 3. Kies vervolgens of je dit ingrediënt een waardevolle bouwstof voor je lichaam (en geest) vindt.
  A. Ja >> Krijg je het genoeg binnen? Waar zit het nog meer in? Hoe kan ik het lekker klaarmaken?
  B. Nee >> Waar wordt het voor gebruikt? Waar zit het nog meer in? En wat is het alternatief?

 

VERWANT & OOK INTERESSANT:

 

Share